RECEPT, KOKBÖCKER OCH ETC.
Här hittar du hemsidor och kokböcker med härliga recept som är relaterade till kursen En självläkande mage och som stödjer dig i att skapa en kost för din tarms läkning och välmående. Längre ner på sidan hittar du ställen att handla bra mat, märken på tillskott och lite övrigt.
Hemsidor
Naturlig mat och hälsa, Cecilia Folkesson (mycket paleo)
Paleo Sverige (paleo)
Paleofamiljen (paleo)
Paleologiskt (paleo)
Paleoskafferiet (paleo)
Paleoteket (paleo)
Swedish paleo (paleo och AIP)
Under vårt tak (paleo)
Kokböcker
Autoimmun kokbok – läkande paleokost, av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson (AIP)
Det autoimmuna köket, av Cecilia Nisbet Nilsson (AIP)
Den läkande maten, av Cecilia Nisbet Nilsson (AIP)
GAPS Family Cookbook, av Andre Parker (GAPS, är även paleo och delvis AIP)
Heal Your Gut, Bread Cookbook, av Andre Parker (GAPS, är även paleo och delvis AIP)
Heal Your Gut, Change Your Life, av Andre Parker (GAPS, är även paleo och delvis AIP)
Paleo – 60 vitaliserande och energigivande recept, av Amelia och Alex Wasiliev (paleo)
Ren och Naturlig mat, av Jenny och Magnus Andersson (paleo)
Utan bestick, av Jenny och Magnus Andersson (paleo)
Matbutiker
Om du har svårt att hitta bra produkter i din vanliga matbutik kan det vara värt att besöka ekobutiker, delikatessbutiker eller saluhallar. Dessa platser erbjuder ofta ett brett utbud av närproducerade, ekologiska och högkvalitativa råvaror.
I ekobutiker kan du generellt hitta ekologiskt kött, grönsaker utan bekämpningsmedel och rena mejeriprodukter. Delikatessbutiker specialiserar sig ofta på hantverksprodukter som fermenterade grönsaker, benbuljong och högkvalitativa oljor. Saluhallar är också utmärkta för att handla direkt från små producenter – här hittar du ofta färska, säsongsbetonade råvaror med fokus på kvalitet och hållbarhet. Den här typen av butiker erbjuder ofta även inälvsmat från gräsbetande djur, som lever.
Ett annat fantastiskt alternativ är att kolla om det finns en REKO-ring i din stad. REKO-ringar erbjuder möjligheten att handla direkt från lokala producenter genom förbeställningar. Produkterna behöver inte vara ekologiskt certifierade, men många producenter arbetar ändå med naturliga och hållbara metoder. Om du är osäker på hur maten är odlad eller framställd kan du alltid fråga producenten direkt. Det ger dig en chans att få insyn i hur din mat produceras och välja det som känns bäst för dig.
Att handla på dessa ställen kan vara en liten investering i tid och pengar, men du får produkter som gör stor skillnad för dig och din mage, matupplevelsen och miljön.
Handla mat online
Fett och Flott – märg, lever, talg, ister, buljong
Gröna gårdar – ekologiskt kött från svenska gårdar
Gårdssällskapet – ekologiskt kött från svenska gårdar
Jordklok – eteriska oljor, jojobaolja, örter, te etc.
Miljöfiskbilen – vildfångad eller svenskt småskaligt fångad, MSC, ASC eller KRAV
Naturkosmos – eteriska oljor, jojobaolja, örter, te etc.
Nyttoteket – bl.a. kollagen från gräsbetande kor
Rawfoodshop – ekologiska råvaror som jordmandelmjöl, chiafrön etc.
Råvarubutiken – ekologiska råvaror som jordmandelmjöl, chiafrön etc.
Vivaventri – paleo och AIP, bl.a. Dorimax produkter
Örtagubben – eteriska oljor, örter, tinkturer, tillskott, livsmedel etc.
Tillskott
Alpha-Plus
Great Earth
Holistic
Thorne
Övrigt
Trendrehab – bl.a. jordningslakan
Har du tips som du tycker passar här? Mejla emmaviola@magfald.se