”Kroppens förmåga att spjälka maten är kopplat till lugn och ro”
Hej!
Läste du artikeln där jag nämnde saltsyra? Att saltsyra är det mest grundläggande för hela matspjälkningen. Jag lovade att återkomma till det.
Förstoppning, diarré, uppblåst mage, gaser, ofullständig tarmtömning, sura uppstötningar och molande värk. Det kan vara symptom på saltsyrabrist.
Och brist är väldigt vanligt. Lite längre ner kommer ett enkelt hemmatest som kan ge dig en indikation på om du har brist.
Dominoeffekt
Saltsyra är en av kroppens första försvarsbarriärer. Den produceras i magsäcken och är extremt sur (som syra i ett bilbatteri), vilket gör att oönskade bakterier, virus, svampar och parasiter dör.
Om man inte har tillräckligt med saltsyra kan de överleva och följa med till tunntarmen. Där kan de skapa en överväxt av bakterier och resultera i SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen). Studier visar att upp till 70% av alla med IBS har SIBO. Vilket kan ge alla vår vanliga magsymptom.
Effekten stannar inte här.
När maten kommer till tunntarmen frigör bukspottkörteln enzymer för att bryta ner fett, protein och kolhydrater. Detta sker om innehållet från magsäcken är tillräckligt surt från början – om vi har tillräckligt med saltsyra.
Har vi inte tillräckligt med saltsyra frigörs inte tillräckligt med enzymer, vilket kan göra att osmält mat ligger kvar i tunntarmen och jäser. Det gillar våra förruttnelse- och jäsningsbakterier. Bakterierna växer till sig och skapar en obalans i tarmfloran och försvagar vår tarmbarriär.
Effekten stannar inte här heller.
Bakterierna frigör olika ämnen, bland annat ett som kallas LPS (lipopolysackarider). LPS är ett typ av gift som i måttlig mängd tränar vårt immunförsvar. Men blir det för mycket kan tarmen inte ta hand om det och LPS läcker ut i blodet, genom den försvagade tarmen.
Man har sett att LPS kan ta sig igenom blod-hjärnbarriären och blockera signaler mellan hjärnan och tarmen. Tarmen får då till exempel inte signalen om att den ska dra ihop sig och röra innehållet framåt i optimal takt.
I hjärnan kan LPS även skapa olika känslor, som ångest. När man i en studie injicerade LPS i testdeltagare såg man att deltagarna på bara några minuter utvecklade ångest och depression.
Hjärnan, som inte kan skilja på tankar och yttre påfrestning eller hot, reagerar på ångesten som att vi är i fara. För att vi ska bli redo att försvara oss pumpar kroppen ut kortisol och adrenalin. När detta sker kontinuerligt – som det ofta gör idag – får vi ett överskott av stresshormoner. Det i sin tur försämrar tarmfloran och försvagar tarmen ytterligare.
Vi har inte bara fått en dominoeffekt, vi har också kommit in i en negativ spiral.
Hur känns det här att höra? Skrämmande? Frustrerande? Eller ger det kanske en känsla av egenmakt, genom ökad förståelse om vad som kan ligga bakom?
Varför har så många brist på saltsyra?
Det finns många anledningar bakom saltsyrabrist. För att stimulera saltsyrabildningen behöver vi god tillgång till mineraler, som kalium, natriumklorid (salt), zink och magnesium. Mineralhalten i jordarna, och med det i maten – och med det i oss – har minskat enormt. Studier visar att mineralhalten i marken har minskat med 75% i Europa jämfört med för 100 år sedan. 75%!
Att ta hand om maten är energikrävande för kroppen och när du är stressad prioriterar kroppen att skydda dig från den upplevda faran som stressen utgör. Det gör att produktionen av saltsyra sätts åt sidan. Vid stress är det även svårare för kroppen att ta upp mineraler, samtidigt som det går åt mer mineraler i kroppen.
Andra orsaker kan vara vävnadsskada i magsäcken. Produktionen av saltsyra minskar även med åldern.
Har du fått saltsyrahämmande medel rekommenderat?
Det är inte ovanligt att saltsyrahämmande medel rekommenderas – även om du har för lite saltsyra. Vilket de flesta har. Mediciner som hämmar saltsyra lindrar ofta symptom från sura uppstötningar, magkatarr och magsår. Det trycker effektivt undan symptomen. Samtidigt kan det tyvärr förvärra för kroppen på sikt.
Saltsyrahämmande medel som Omeprazol togs inte fram för att användas under en längre period – men idag får många det rekommenderat upprepade gånger.
Har du brist? Testa dig!
Du kan testa din saltsyranivå och få en indikation på om du har brist eller inte. Drick en halv till en hel tesked bikarbonat i vatten på morgonen, på fastande mage. Sedan väntar du för att se om du rapar. Tiden det tar från det att du sväljer tills dess att du rapar kan visa på din nivå av saltsyra:
- Om du rapar inom en till två minuter har du troligen tillräckligt med saltsyra.
- Tar det mer än tre minuter innan du rapar tyder det på att du har brist på saltsyra. Det vill säga: ju längre tid, desto mindre saltsyra generellt.
- Om du rapar väldigt tidigt upprepade gånger kan det tyda på för mycket saltsyra. Men blanda inte ihop det med små rapar som kan uppstå för att du har svalt lite luft tillsammans med vätskan.
Generellt gäller: Ju längre tid till rap, desto mindre saltsyra. Upprepa testet tre morgnar på raken, för ett mer sanningsenligt resultat.
Hur fungerar det? Bikarbonat som är basiskt reagerar med det sura i magsäcken och det sker en kemisk reaktion (en neutralisation) där det bildas koldioxid och vatten. Koldioxiden kommer upp i form av rapar, förutsatt att du är tillräckligt sur i magsäcken.
Fyra sätt att få igång din saltsyraproduktion
- Ät mineralrik, ekologisk mat. Produktionen av saltsyra är beroende av mineraler, varav zink och magnesium är två viktiga som vi ofta inte har tillräckligt av.
- Se över din nivå av stress – både yttre och inre. Kroppens förmåga att spjälka maten är kopplat till vårt parasympatiska nervsystem, när vi är i lugn och ro. Om kroppen istället är i stress prioriteras inte matspjälkningen.
- Ta något surt eller bittert en stund innan måltiden (som äppelcidervinäger i vatten, citron, grape, lingon eller ruccola), det hjälper saltsyrabildningen.
- Ta dig ur den negativa spiralen med hjälp av saltsyratabletter. Har du magkatarr eller magsår bör du vara försiktig med extra saltsyra och ta hand om det först.
Känner du dig osäker är du alltid välkommen att höra av dig! Boka en tid för konsultation, kom på ett gratis informationstillfälle eller anmäl dig till kursen En självläkande mage.
Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér
PS. Bilden är från en trädgård i Auroville, södra Indien, och föreställer Ganesha – en av de många gudarna inom hinduismen. Ganesha dyrkas som en symbol som tar bort hinder och skapar ny början.
”Bästa beslutet jag tagit i mitt liv.” / Gabriella, 33 år